Skridskor

Skridskoåkning på naturis är en sport som lockar många, i alla åldrar. Sverige har unika förutsättningar med våra många sjöar och skärgårdar, samt ett lagom kallt klimat. På många håll anordnar kommuner eller andra aktörer skridskoslingor på kontrollerad is.

Riskerna vid långfärdsskridskoåkning är dels att gå genom isen och dels att falla och skada sig. Det är viktigt att känna till isens vanliga svagheter och vara uppmärksam på skiftningar i isen. Dämpa farten på riskabel is. Håll alltid ett avstånd på minst 10 meter till den som åker först, så att inte flera personer samtidigt riskerar att gå igenom isen, om det plötsligt  skulle dyka upp en svaghet.

Det är viktigt att ha bra utrustning vid skridskoutfärder. Medför alltid isdubbar och mobiltelefon i vattentät förvaring. Åker du utanför kontrollerade banor bör du även ha ispik, räddningslina och flythjälp. En ryggsäck med höftbälte och grenrem samt ett ombyte kläder i vattentät förvaring fungerar bra som flythjälp. Barn bör alltid ha flytväst. Hjälm, knäskydd och handskar minskar risken för skador om du ramlar.

Åk alltid med sällskap! En kamrat med en räddningslina på fast is kan vara din räddning om du råkar gå igenom isen.

Gå gärna med i en förening. En förteckning över långfärdsskridskoklubbar finns på www.skridsko.net/skridskonet/klubb.

 

Svenska Livräddningssällskapet

Johannesfredsvägen 5
16869 Bromma
info@sls.a.se, 08-12010240

www.svenskalivraddningssallskapet.se

Om issäkerhet.se

issäkerhet.se är ett samarbete mellan Svenska Livräddningssällskapet, Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation (SNOFED), Friluftsfrämjandet, Sjöräddningssällskapet, Skridskonätet och Sportfiskarna. Läs mer