Promenad på is

Snötäckt is är populärt att promenera på. Blank is är ofta för hal för att bekvämt kunna gå på utan broddar. Men snö på isen betyder inte att isen är säker, snön kan dölja svagheter. Med mjuka skor kan man komma långt ut på svag is utan att märka det. Var uppmärksam på mörkare områden i isen. De kan betyda svagare is. Vid promenad på okontrollerad is bör du ha med dig isdubbar, ispik, räddningslina, flythjälp och mobiltelefon i vattentät förvaring.

Även om det är mycket folk ut på isen är det ingen garanti för att isen är säker. Kanske vet de var isen är bärig. Kanske har de ingen aning. Tyvärr är det inte ovanligt att personer går igenom isen när de tror sig följa i andras spår.

När det brister kommer det alltid som en överraskning. Det är ju ingen som självmant ger sig ut på is som man vet kommer brista. Därför måste man alltid vara utrustad med isdubbar och flythjälp och dessutom ha sällskap av minst en vuxen person utrustad med räddningslina.

 

Svenska Livräddningssällskapet

Johannesfredsvägen 5
16869 Bromma
info@sls.a.se, 08-12010240

www.svenskalivraddningssallskapet.se

Om issäkerhet.se

issäkerhet.se är ett samarbete mellan Svenska Livräddningssällskapet, Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation (SNOFED), Friluftsfrämjandet, Sjöräddningssällskapet, Skridskonätet och Sportfiskarna. Läs mer